Niedługo obchodzić będziemy 30-lecie firmy, a mimo to ciągle się uczymy, rozwijamy i szukamy nowych dróg. Jedną z nich jest przekazywanie informacji o Lechu, o naszych planach i pomysłach za pośrednictwem bloga, który właśnie inaugurujemy.
Tradycyjne wędliny i wegańskie przysmaki
Wielu naszym klientom nie musimy się już przedstawiać. Znają nas od lat i to dzięki nim wciąż możemy się rozwijać. Ba! Staliśmy się już nawet marką wielopokoleniową. Kiedy 29 lat temu startowaliśmy w Białymstoku jako jeden z pierwszych na Podlasiu zakładów zajmujących się wyrobem tradycyjnych wędlin, wędzonek i garmażerki, do naszych sklepów zaglądały mamy, które szukały najlepszych kąsków dla swoich pociech.
Dzisiaj są już babciami, a nasze wyroby kupują ich dzieci dla swoich dzieci…
Przez ten czas zmieniały się gusta, trendy i smaki. Kiedy zaczynaliśmy, w latach popeerelowskiej biedy, klienci chcieli wreszcie mieć dostęp do wysokojakościowych wędlin, pieczeni, rolad, pasztetów z gatunkowego mięsa. I Lech to właśnie zaoferował i na tym zbudował swój społeczny i biznesowy kapitał. Pokazaliśmy się jako firma godna zaufania, której produkty od lat trzymają ten sam wysoki poziom. Potem przyszła moda na zdrową żywność, wyroby garmażeryjne z wyłącznie naturalnych składników, tradycyjne wędliny, robione według dawnych receptur. I to też wyszło nam doskonale. To nadal najmocniejsze punkty w naszej ofercie. W ostatnich latach dorosłe dzieci pań, które zaopatrywały się u nas niemal 30 lat temu, szukają w naszych sklepach produktów o czystych etykietach, chcą próbować dań wegetariańskich, które będą smakowały jak babcina szynka czy kiełbasa i tu też jesteśmy liderem w swojej branży. Nasz wegetariańskie wyroby mają swoich wiernych zwolenników, a aktualna moda powoduje, że ich produkcja z roku na rok rośnie.
Lech Gościnny Dom
Rozwijaliśmy nie tylko nasz asortyment, ale także jako firma stawialiśmy sobie coraz to nowe wyzwania. Na początku był mały zakład przy ul. Gajowej 59A, gdzie zajmowaliśmy się produkcją wędlin. Przy nim działał firmowy sklep. Z czasem siedzibę przenieśliśmy do dużego budynku w Ignatkach, na obrzeżach Białegostoku. Teraz zatrudniamy blisko 130 osób i zaopatrujemy w nasze produkty niemal całą Polskę. Prowadzimy 4 sklepy firmowe. Nasz zakład stale rozwija swoją ofertę. Aktualnie w portfolio mamy kilkadziesiąt różnych rodzaju wyrobów garmażeryjnych.
W roku 2000 otworzyliśmy salę bankietową Lech Gościnny Dom przy ul. Elewatorskiej w Białymstoku. I kontynuując temat wielopokoleniowości, kilkoro dzieci, którym wyprawiliśmy chrzciny w naszym lokalu, organizowało w nim już swoje wesela. Z liczną konkurencją wygrywamy przede wszystkim znakomitym jedzeniem, ale też świetną, profesjonalną obsługą i elastycznym, przyjaznym podejściem do klientów.
Mając dobre doświadczenia w organizowaniu przyjęć, postanowiliśmy wprowadzić usługę cateringu, który szybko stał się ważnym filarem naszej działalności. Zamawiany jest na firmowe spotkania, domowe uroczystości, ale obsługiwaliśmy także dyplomatyczne przyjęcia.
30-tka to piękny wiek. Lech jest ciągle młody, gotowy na wyzwania, ale już doświadczony i świadomy tego, co się naprawdę liczy w biznesie: jakość, dobry kontakt z klientami, ciągłość.