W Boże Narodzenie wybierasz się z wizytą do rodziny i nie szykujesz świątecznych zapasów? Albo spędzasz je w pojedynkę i nie martwisz się, że lodówka jest raczej pustawa? Uważaj, niech cię nie zaskoczy najdłuższy niehandlowy weekend współczesnej Europy :)
Zacznie się 24 grudnia, w czwartek (przy czym wiele sklepów już w wigilię nie będzie pracowało) i potrwa do 28 grudnia. Dopiero w poświąteczny poniedziałek będzie można znowu zrobić spożywcze zakupy. Radzimy więc zaopatrzyć się zawczasu - najlepiej oczywiście w Lech Garmażerii Staropolskiej. Dostaniesz u nas nie tylko tradycyjne wędliny czy pasztety, z których słyniemy, ale też znakomite wyroby garmażeryjne i dania obiadowe, np. wekowane czy próżniowo pakowane.
W Lechu jesteśmy dobrze przygotowani na takie awaryjne sytuacje. W ofercie mamy szeroką i bardzo lubianą przez klientów gamę dań w słoikach. Wśród nich zaś zupy, gulasz węgierski, fasolkę kresową, a także tradycyjny bigosik (kresowy i po białowiesku). Zyskały one dużą popularność, ponieważ wyróżniają się na rynku zdecydowanym smakiem oraz stanowią pełnowartościowy posiłek. Naszą wekowaną zupę krem z grillowanej papryki i pomidorów czy pieczarkową z powodzeniem można postawić na stole, twierdząc, że to babcina. Nikogo oczywiście nie zachęcamy do takich niecnych fałszerstw, ale jeśli sprawa będzie „gardłowa”... Natomiast doskonałe słoiki z mazurskimi rybami (szczupakiem, sandaczem, leszczem, okoniem), pieczonymi na maśle i konserwowanymi w zalewie octowej wygrywają konkurencję z wieloma daniami restauracyjnymi.
Pierogi to jeden z najlepiej sprzedających się wyrobów garmażeryjnych w asortymencie Lecha. Aktualnie występują w pięciu wersjach: ruskie, z serem, kapustą i grzybami, ze szpinakiem oraz z mięsem. Hermetycznie zapakowane mogą poczekać na swoją kolej nawet kilkanaście dni. Na obiad - szczególnie jeśli nieoczekiwanie nawiedzą nas goście z innych regionów Polski polecamy podlaskie rarytasy: kiszkę ziemniaczaną i ręcznie robione kartacze z mięsnym nadzieniem. Dla wegetarian możemy zaserwować kopytka, kotlety marchewkowe czy warzywną kiszkę.
Obiad mamy więc z głowy :) Natomiast na śniadanie i kolacje nieodmiennie oferujemy doskonałe tradycyjne wędliny i wędzonki, pasztety oraz wyroby garmażeryjne. Produkty te zapakowane próżniowo na pewno bez szwanku dotrwają do Sylwestra. Potrawy w pełni zachowają też swoje wartości i aromat i nawet po długim świątecznym weekendzie będą znakomicie się nadawały na szybki obiad.
Jako rodzinna manufaktura przywiązujemy wielką wagę do jakości i smaku. Nie gotujemy wielkich ilości „na zapas”, zawsze używamy sprawdzonych, świeżych produktów. Wiemy też, że pomidory czy buraki w zależności od hodowcy, a nawet liczby letnich deszczowych dni, mają inną dozę słodyczy. Ryby łowione o określonej porze roku smakują inaczej. Każdą partię naszych wyrobów traktujemy osobno i z należnym pietyzmem. Przetwarzamy i konserwujemy tylko tradycyjnymi, domowymi metodami i doprawiamy tak, aby zawsze uzyskać unikalny i harmonijny smak, jakiego oczekują nasi klienci. Za to nas cenią - nasze potrawy mają charakter.